ویدئومتری چیست؟

ویدئومتری چیست؟

ویدئومتری روشی است که با استفاده از آن می‌توان بهره‌برداری و نگهداری از شبکه‌های فاضلاب شهری را با دقت و سرعت بیشتری انجام داد. این روش در طول زمان تغییرات مثبت بسیاری داشته است؛ همچنین تجهیزات مورد نیاز برای انجام ویدیومتری، در طول زمان دچار تغییرات تکاملی مثبت شده‌اند. به طوری که در حال حاضر ابزارها و دستگاه‌های بسیار پیشرفته‌ای به منظور انجام ویدئومتری و بازرسی چاه‌های زیرزمینی و شبکه‌های فاضلابی طراحی شده است. در ادامه توضیحات بیشتری درباره این روش و طرز کار آن ارائه خواهیم کرد.

مزایای استفاده از روش ویدئومتری

بررسی ساختارهای زیرزمینی با روش ویدئومتری نیازمند استفاده از یک سری تجهیزات است. دوربین‌ها تجهیزاتی هستند که عمل بازرسی را بر عهده دارند. دوربین‌های ویدئومتری کابلی دارد که امکان چرخش ۳۶۰ درجه داخل چاه را ایجاد می‌کند. به موجب این قابلیت می‌توان به راحتی قسمت‌های مختلف شبکه‌های فاضلاب یا چاه‌های زیرزمینی را مشاهده کرد. با بررسی تصاویر دریافت شده از دوربین به راحتی می‌توان مشکلات و عیب‌های پیش آمده در لوله‌کشی فاضلاب و چاه‌ها را تشخیص داد.

استفاده از نیروی انسانی برای مشاهده و تشخیص مشکلات مربوط به لوله‌کشی بسیار سخت و پر هزینه خواهد بود؛ همچنین ممکن است این بررسی زمان بسیار زیادی را صرف کند. با این حال احتمال این وجود دارد که نتایج به اندازه کافی دقیق نباشد. این  در حالی است که دوربین‌های ویدئومتری درصد خطای بسیار پایینی دارند و با هزینه بسیار کمی می‌توان علت و محل دقیق خطا و مشکل را تشخیص داد.

اهداف ویدئومتری

ویدئومتری و تجهیزات آن برای کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از مهمترین کاربردهای ویدئومتری تشخیص مشکلات مربوط به لوله‌کشی فاضلاب شهری است. با این حال از این روش برای اهداف  دیگر نیز استفاده می‌شود. در ادامه به کاربردهای مختلف ویدئومتری اشاره خواهد شد.

  • بازرسی کردن شرایط داخلی لوله‌ها به منظور تشخیص و شناسایی مشکلات موجود
  • تعیین محل دقیق مشکلات پیش‌آمده در لوله‌ها
  • طبقه‌بندی فاضلاب‌ها بر اساس نوع عملکرد سازه‌ای و مشخص کردن اولویت بهسازی آنها
  • تشخیص آسیب‌ها و خسارت‌های به وجود آمده در اثر حفاری، ساخت‌و‌ساز تاسیسات مجاور، ساختمان‌سازی، جاده‌سازی و …
  • امکان جستجو و یافتن انشعابات ثبت نشده
  • مشخص کردن محل وارد شدن آب‌های زیرزمینی به شبکه
  • قبل از تحویل‌گیری شبکه، می‌توان با استفاده از روش ویدئومتری، میزان کیفیت شبکه اجرا شده و تطابق آن با مشخصات فنی را کنترل کرد
  • قبل از انجام اقدامات مربوط به بهسازی می‌توان با استفاده از ویدئومتری شرایط اولیه فاضلاب‌روها را ارزیابی کرد

حوزه کاربردی ویدئومتری

ویدئومتری در حوزه‌های مختلف کاربرد دارد. به طور مثال ویدئومتری در کنترل شرایط چاه آب در صنایعی مانند کشاورزی و معادن و دیگر صنایعی که با چاه‌های عمیق ارتباط دارند کاربرد دارد. با استفاده از امکان چاه‌پیمایی دستگاه‌های ویدئومتری می‌توان تصاویر و اطلاعات مورد نیاز در مورد شرایط و وضعیت چاه‌های عمیق را کسب کرد. دوربین‌های بازرسی ویدئومتری برای موارد مختلفی مانند بررسی چاه‌های آب و لوله‌های مربوط به شبکه‌های فاضلابی استفاده می‌شوند. این روش محبوبیت بسیاری دارد؛ زیرا با استفاده از تجهیزات آن می‌توان به راحتی مشکلات و عیوب موجود در زیرساخت‌های زیرزمینی را به دست آورد. برای کسب این سری اطلاعات از طریق ویدئومتری، وقت و هزینه کمتری نسبت به سایر روش‌ها صرف می‌شود.

ویدئومتری در چاه‌های آب

چاه‌های آب یکی از منابع پر کاربرد در صنایعی مانند کشاورزی و معدن هستند. این منابع نقش بسیار مهمی در زندگی انسان‌ها دارند؛ در نتیجه باید از ابزارهای مختلف برای نگهداری از این منابع استفاده کرد. در نتیجه این نگهداری می‌توان از این منابع ارزشمند استفاده پایدار کرد. چاه‌های عمیق به دلیل شرایطی که دارند امکان مشاهده و بازدید توسط نیروی انسانی را  بسیار سخت کرده‌اند؛ به همین دلیل برای بررسی این مکان‌ها نیاز به دستگاهی است که با استفاده از آن بتوان از وضعیت موجود در چاه‌ها تصویربرداری دقیق کرد. سپس  با استفاده از تصاویر دریافت شده مشکلات موجود را تشخیص داد و اقدامات لازم برای رفع آنها را انجام داد. دوربین‌ها و سایر دستگاه‌های ویدئومتری دقیقاً همان تجهیزاتی هستند که می‌توان از آنها در قطر محدود و عمق زیاد زمین، عمل تصویربرداری را انجام داد.

چاه‌های عمیق و نیمه عمیق به دلیل شرایطی که دارند ممکن است دچار مشکلاتی مانند ریزش دیواره‌ها شوند که در نتیجه آن‌ها تاسیسات آسیب خواهند دید. به منظور جلوگیری از ایجاد این سری آسیب‌ها می‌توان از لوله‌های جدار آهنی استفاده کرد؛ همچنین در قسمت‌های آبده چاه، شیارهای طولانی طراحی شده‌اند که وظیفه عبور دادن آب به داخل لوله را برعهده دارند. لوله‌های جدار آهنی به دلیل حساسیت‌های مربوط به متریال‌شان، به تدریج دچار مشکلاتی مانند زنگ‌زدگی می‌شوند؛ همچنین شیارهای طولی لوله‌ها نیز ممکن است در اثر برخورد با املاح موجود در آب زنگ بزنند. در اثر به وجود آمدن این سری مشکلات لوله‌ها دچار شکستگی می‌شوند؛ در نتیجه مقدار زیادی از آب هدر می‌رود یا آبدهی چاه متوقف می‌گردد. با وجود این مشکلات احتمالی، وجود تجهزات ویدئو متری می‌تواند بسیار موثر و مفید باشد.

ویدئومتری در بازرسی لوله‌های فاضلاب

پیش‌تر بازرسی و بررسی لوله‌های فاضلاب اهمیت زیادی نداشتند. اما در حال حاضر با توجه به اینکه فاضلاب‌های شهری در مدار بهره‌برداری قرار گرفتند مشکلات مربوط به فرسوده شدن آنها بسیار مشکل‌ساز است. عمده مشکلات مربوط به لوله‌های فاضلاب به فرسودگی لوله‌ها و ساختار شبکه بر می‌گردد. با توجه به روندی که در حال اتفاق است احتمالاً این سری مشکلات در آینده افزایش خواهد داشت؛ به همین دلیل ویدئومتری و تجهیزات مربوط به آن روز به روز کاربرد بیشتری پیدا می‌کند.

کمبود منابع از دیگر عواملی است که  با توجه به آن فاضلاب‌ها اهمیت یافته اند. از آنجایی که اقدامات ترمیمی جهت رفع مشکلات مربوط به لوله‌های فاضلاب در سال‌های اخیر انجام نشده است مشکلات زیادی در این بخش به وجود آمده‌اند. برای رفع این سری مشکلات نیازمند استفاده از یک سری تجهیزات است که کمترین هزینه و بیشترین نتیجه را داشته باشد. ویدیومتری بهترین روشی است که با استفاده از آن می‌توان مشکلات مربوط به لوله‌های فاضلاب را تشخیص داد و سپس جهت رفع آنها اقدام کرد.

اجزای ویدئومتری

هنگام استفاده از روش ویدئومتری برای رفع مشکلات زیرزمینی باید به نکات زیادی توجه شود. مهمترین نکته، آشنایی با اجزای مختلف ویدئومتری است. در ادامه توضیح مختصری در این باره ارائه خواهیم کرد:

  • دوربین فیلمبرداری مجهز
  • تجهیزات مربوط به حمل دوربین و امکاناتی مانند سیستم تنظیم نور و روشن‌سازی
  • سیستم قرقره جهت جمع کردن کابل
  • واحد کنترل
  • وسایل نقلیه برای بارگیری تجهیزاتی مانند ارابه و دوربین
  • خودروی بازرسی
  • نرم‌افزارهای مورد نیاز جهت کنترل کردن روند عملیات، کدگذاری مشکلات و تنظیم گزارش

کاربرد دوربین‌های ویدئومتری

تجهیزات مختلف ویدئومتری در کنار یکدیگر عملیات بازرسی و بررسی ساختار‌های زیرزمینی را انجام می‌دهند. در این میان دوربین ویدئومتری یکی از کاربردی‌ترین تجهیزات است. عمده وظایف این عملیات را این دوربین‌ها بر عهده دارند. با توجه به اهمیت این دستگاه، در ادامه مهمترین کاربردهای دوربین ویدئومتری را ذکر خواهیم کرد:

  • تشخیص رسوب‌های ایجاد شده بر لوله جدار
  • تشخیص گرفتگی مشبک‌ها و انسداد آن‌ها
  • تعیین میزان پوسیدگی لوله جدار
  • شناسایی علت کاهش آب‌دهی چاه با توجه به زمان حفر آن
  • شناسایی محل نشتی و مشخص کردن فرسودگی‌ها
  • تعیین مدل لوله جدار چاه و تشخیص علت خرابی لوله
  • یافتن محل پوسیدگی یا تشخیص  انسداد جداره چاه
  • یافتن محل ترک و شکاف دیواره‌های داخلی چاه

هزینه استفاده ویدئومتری

ویدئومتری روش دقیقی است که با استفاده از آن می‌توان مشکلات مربوط به ساختار لوله‌کشی زیرزمینی و چاه‌های آب را تشخیص داد. هزینه استفاده از این روش به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ به همین دلیل نمی‌توان رقم ثابتی را به عنوان هزینه ویدئومتری تعیین کرد. نوع مکانی که باید عیب‌یابی شود نیز از عواملی است که می‌توان با توجه به آن هزینه تقریبی را اعلام کرد؛ همچنین میزان عمق چاه و مدت زمان مورد نیاز برای بررسی و ثبت تصاویر نیز از عواملی هستند که در کاهش و افزایش هزینه‌ها تاثیر می‌گذارند.

انتخاب یک شرکت خدماتی معتبر و شناخته شده نیز اقدامی است که با تکیه به آن می‌توان از نتایج مطمئن شد. استفاده از خدمات شرکت‌های معتبر مزایای دیگری مانند اطمینان از استاندارد بودن هزینه‌های پیشنهادی را به دنبال دارد. شرکت آذر موج گستر ایرانیان، یکی از مطمئن‌ترین مراکز ارائه خدمات ویدئومتری است که می‌توانید از خدمات آن برای رفع مشکلات خود استفاده کنید.

سخن پایانی

ویدئومتری یکی از روش‌های مدرن و کاربردی در تشخیص مشکلات لوله‌های فاضلاب و چاه‌های آب است. با استفاده از این روش می‌توان با صرف کمترین زمان به مشکلات و عیوب ایجاد شده پی برد؛ در نتیجه به راحتی می‌توان ساختار لوله‌ها یا چاه را بازسازی و اصلاح کرد. در صورتی که اطلاعات بیشتری در این باره دارید، دانش خود را با به اشتراک بگذارید.

AMGAAzar Moj Gostar Iranian Co.